piątek, 11 sierpnia 2017

Bułeczki serowe

     Lekkie, puszyste bułeczki o serowym smaku. Długo zachowują wilgotność, a tym samym świeżość. Dodałam do nich SER Koryciński Swojski Agnieszka i Marcin Bielec  Do tego przepisu się powraca :)

porcja na 10 szt.:
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1/2 szkl. (125 ml) ciepłej wody
100 g ugotowanych ziemniaków
50 ml oliwy
1 duże jajko
80 g sera Korycińskiego Swojskiego od Agnieszki i Marcina Bielec do środka ciasta
300 g mąki pszennej
50 g sera Korycińskiego Swojskiego od Agnieszki i Marcina Bielec do posypania po wierzchu

Do miski pokruszyć drożdże, dodać sól, cukier i ciepłą wodę, wymieszać. Dodać ugotowane i przestudzone ziemniaki przetarte przez sito, oliwę, jajko, starty na drobnej tarce żółty ser i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Przełożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 10 części. Z każdej uformować okrągłe bułeczki lekko obtaczając je w mące. Układać w dwóch rzędach, jedna obok drugiej w formie o wymiarach 14x31 cm. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać po wierzchu startym serem, ponownie wstawić do piekarnika na ok. 5 minut.

12 komentarzy:

  1. Oj, jak ja lubię!
    Apetyczne zdjęcie...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie puszyste pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mąka pszenna 650 czy 450 ? ma to znaczenie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dałam mąkę typ 450. Ta 650 jest trochę cięższa.

      Usuń
  4. mmmm wyglądają bosko! bardzo lubię bułeczki z dodatkiem ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co to za ser "Koryciński Swojski od Agnieszki i Marcina Bielec"?
    To pewnie jakis produkt regionalny, dobrze byloby podac czy to rodzaj twarogu czy zoltego. Wyglada wspaniale wiec chce sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ser żółty robiony tradycyjną metodą. Można zastąpić go "zwykłym" serem żółtym ze sklepu, choć i korycińskie można kupić w większych sklepach :)

      Usuń