Lekkie, puszyste bułeczki o serowym smaku. Długo zachowują wilgotność, a tym samym świeżość. Dodałam do nich SER Koryciński Swojski Agnieszka i Marcin Bielec Do tego przepisu się powraca :)
porcja na 10 szt.:
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1/2 szkl. (125 ml) ciepłej wody
100 g ugotowanych ziemniaków
50 ml oliwy
1 duże jajko
80 g sera Korycińskiego Swojskiego od Agnieszki i Marcina Bielec do środka ciasta
300 g mąki pszennej
50 g sera Korycińskiego Swojskiego od Agnieszki i Marcina Bielec do posypania po wierzchu
Do miski pokruszyć drożdże, dodać sól, cukier i ciepłą wodę, wymieszać. Dodać ugotowane i przestudzone ziemniaki przetarte przez sito, oliwę, jajko, starty na drobnej tarce żółty ser i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Przełożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 10 części. Z każdej uformować okrągłe bułeczki lekko obtaczając je w mące. Układać w dwóch rzędach, jedna obok drugiej w formie o wymiarach 14x31 cm. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać po wierzchu startym serem, ponownie wstawić do piekarnika na ok. 5 minut.
pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńjakie puszyste ! :)
OdpowiedzUsuńMmm apetyczne!
OdpowiedzUsuńOj, jak ja lubię!
OdpowiedzUsuńApetyczne zdjęcie...
:)
Fantastycznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńCudownie puszyste pyszności :)
OdpowiedzUsuńmąka pszenna 650 czy 450 ? ma to znaczenie ?
OdpowiedzUsuńDałam mąkę typ 450. Ta 650 jest trochę cięższa.
UsuńAleż puchate! Wspaniałe bułeczki :)
OdpowiedzUsuńmmmm wyglądają bosko! bardzo lubię bułeczki z dodatkiem ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńCo to za ser "Koryciński Swojski od Agnieszki i Marcina Bielec"?
OdpowiedzUsuńTo pewnie jakis produkt regionalny, dobrze byloby podac czy to rodzaj twarogu czy zoltego. Wyglada wspaniale wiec chce sprobowac :)
To ser żółty robiony tradycyjną metodą. Można zastąpić go "zwykłym" serem żółtym ze sklepu, choć i korycińskie można kupić w większych sklepach :)
Usuń