Sezon na czarne jagody już się kończy więc trzeba jeszcze korzystać póki można. Kruche ciasto z krótko podgotowanymi jagodami zagęszczonymi mąką ziemniaczaną. Dzięki temu jagody nie puszczają soku a tworzą jednolitą masę jagodową.
ciasto:
100 g miękkiego masła
200 g mąki pszennej
2 czubate łyżki cukru pudru
1 duże jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać mąkę, cukier, jajko i proszek do pieczenia, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno i boki formy o wymiarach 26x21 cm
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-22 minut, do lekkiego zezłocenia się ciasta.
masa jagodowa:
400 g jagód
90 g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Jagody przełożyć do garnka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. Odlać ok. 5 łyżek powstałego soku, ostudzić, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wlać do jagód, cały czas przy tym mieszając, ponownie doprowadzić do wrzenia.
Gęstą jagodową masę wyłożyć na podpieczone ciasto, równomiernie rozsmarować.
Całość ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec jeszcze ok. 10 minut.
Z jagodami musi smakować :)
OdpowiedzUsuńMmm, coś wspaniałego! :)
OdpowiedzUsuń