poniedziałek, 4 września 2017

Sernik z białą czekoladą i jagodami

     Kremowy sernik z białą czekoladą. Na wierzchu rozsypałam świeże borówki leśne :) Zrobiłam go zakończenie sezonu jagodowego choć mam jeszcze na nie pomysły.
ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej (90 g)
2 płaskie łyżki cukru
1 żółtko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
60 g miękkiego masła

Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, żółtko, proszek do pieczenia i miękkie masło, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm, lekko posypać po wierzchu mąką, równomiernie wyrównać na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.

masa serowa:
500 g sera
300 ml kwaśnej śmietany 12%
1/2 szklanki cukru
3 jajka (białka piana)
100 g białej czekolady
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 szklanka jagód na wierzch

Białka ubić na sztywną pianę.
Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać kwaśną śmietanę, cukier, żółtka,rozpuszczoną na parze i lekko ostudzoną białą czekoladę, mąkę ziemniaczaną i pszenną, krótko zmiksować. Dodać pianą z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch równomiernie rozsypać jagody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 1 godz. 10 min. Studzić w zamkniętym piekarniku przez co najmniej godzinę. Na noc wstawić do lodówki.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam serniki twój naprawde jest zachwycający

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiał smakować jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń