Na pierwszy rzut oka niby zwykłe placki ziemniaczane ale po pierwszym przeczytaniu przepisu czytam raz jeszcze i nie widzę by była wymieniona mąka czy jajka. Jak w takim razie będę się "trzymały", czy nie wyjdą pojedyncze, cienkie frytki? Ciekawość zwyciężyła i zrobiłam, troszkę zmieniłam i wyszły pyszne, nie rozwalały się i najważniejsze, smakowały pysznie :) W oryginalnym przepisie ziemniaki ściera się na tarce (chyba wtedy puszczają sok, w przeciwieństwie do moich krojonych), ja mając tak świetny nóż #MyVictorinox , z przyjemnością pokroiłam podziwiając jak cienko i lekko można nim kroić. Do pokrojonych w cieniutkie słupeczki (zapałka jest tu za gruba do porównania) dodałam jedynie natkę pietruszki, a do nadziania żółty ser. Ziemniaki i żółty ser są dość często używane w kuchni szwajcarskiej. Od siebie dodałam natkę pietruszki i gęsty sos ze świeżych pomidorów (prosto z mojego ogrodu). Smak wakacji można zatrzymać robiąc własnej roboty sos pomidorowy i wekując w słoikach :)
placki ziemniaczane - rosti:
300 g niewielkich ziemniaków
3 gałązki natki pietruszki
60 g żółtego sera do nadziania
ok. 2-3 łyżki oleju do smażenia
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaki obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki, a następnie w bardzo cienkie paseczki.
natkę pietruszki drobno posiekać, dodać do ziemniaków, wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię kłaść ok. 1 dużą łyżkę ziemniaków, uformować placek, na środek kłaść żółty ser, przykryć drugą warstwą ziemniaków, wygładzić wierzch. Smażyć pod przykryciem na przykręconym średniej wielkości palniku przez ok. 8-10 minut, przewrócić i smażyć jeszcze pod przykryciem ok. 8-10 minut.
Podawać z sosem pomidorowym.
sos pomidorowy:
4 średniej wielkości, dojrzałe na słońcu, pomidory
sól do smaku
ok. 1/4-1/3 łyżeczki pieprzy cayenne
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w niewielką kostkę, przełożyć na patelnię, dodać sól do smaku i pieprz cayenne, dusić do odparowania soku.
Czyli na zwykłej grubej tarce też można?Świetny przepis, nie sądziłam że wyją placki bez mąki i jajek:-) ale chyba ser też je trochę skleja. Wytestuję przepis w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńMożna zetrzeć na tarce ale wtedy trzeba je trochę odcisnąć z nadmiaru wody
Usuń