wtorek, 8 sierpnia 2017

Ucierane ciasto z migdałami i malinami

     Czas na maliny, teraz powoli kończą się letnie maliny ale niedługo zaczną się te jesienne. Takie ciasto pieczone razem ze świeżymi malinami powinno robić się chociaż raz w sezonie :) Jest proste i szybkie w wykonaniu, wilgotne, z pysznymi czerwonymi punktami malin. Przepis, trochę zmieniony, stąd. Pycha!

150 g masła
150 g cukru
170 g mąki
60 g mielonych migdałów
3 jajka
2 łyżki mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150 g świeżych malin

Do miski wyłożyć masło, dodać cukier, jajka, mleko, proszek do pieczenia i mielone migdały, zmiksować. Wsypać mąkę, jeszcze raz zmiksować. wsypać świeże maliny, delikatnie wymieszać łyżką. wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45-50 minut.

2 komentarze: