Drożdżowe zawijaski z nadzieniem z szynki, sera żółtego i papryki oraz z sosem jasnym uniwersalnym Łowicz. Puszyste, bogate smakowo :)
porcja na 18 zawijasków:
30 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej
200 ml mleka
2 żółtka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy
ok.80 g szynki
ok. 6 łyżek sosu jasnego uniwersalnego Łowicz
50 g startego żółtego sera
1/2 czerwonej papryki
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Zalać mlekiem, wymieszać. Dodać żółtka, sól, oliwę i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na ok. pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, obtoczyć w niej ciasto. Podzielić na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wielkości ok. 35-25 cm., rozsmarować na całej powierzchni po
ok. 3 duże łyżki sosu jasnego uniwersalnego. Rozsypać pokrojoną wędlinę, paprykę i starty żółty ser. Zwinąć w rulony. Każdy z nich pokroić na 9 równych części. Ułożyć w formie do zapiekania w lekkich odstępach (piekłam w 2 formach, w każdej po 9 zawijasków). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-25 minut.
Wyglądają przepysznie
OdpowiedzUsuń