Baaardzo puszysta pizza taka że Łoooo :) Na wyrośniętym drożdżowym cieście rozsmarowałam Sos jasny uniwersalny Łowicz (zamiast keczupu), na nim ułożyłam poszarpane kawałki gotowanego kurczaka, cebulę, mozzarellę i grzanki. Po upieczeniu posypałam świeżą natką pietruszki.
ciasto:
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
200 ml ciepłego mleka
2 łyżki oleju
300 g mąki pszennej
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 1-2 minuty, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Dodać sól, olej i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na ok. pół godziny. Wyłożyć na posypaną mąką deskę, podzielić na dwie części. Z każdej uformować koło o średnicy 20 cm. Odstawić na ok. 15-20 minut.
wierzch:
5-6 łyżek sosu jasnego uniwersalnego Łowicz
1 nieduża pierś z kurczaka
1 biała cebula
1 mozzarella
1/3 szklanki grzanek w małych kostkach
natka pietruszki
Pierś z kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie (ok. 20 minut).
Wierzch wyrośniętych spodów do pizzy posmarować sosem jasnym uniwersalnym Łowicz. Na całej powierzchni porozkładać ugotowaną, poszarpaną pierś z kurczaka, na nim pokrojoną w "piórka" cebulę, porwaną mozzarellę i grzanki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210C, piec ok. 15 minut. Po upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki.
brzmi wyśmienicie :) czy ciasto udałoby się na suchych drożdżach? niestety nie mam tu dostępu do świeżych, a następna "dostawa" z Polski dopiero na święta... :(
OdpowiedzUsuńNa pewno mogą być i suche drożdże chociaż ja bardzo rzadko je używam.
Usuń