poniedziałek, 25 września 2017

Kotlety z kaszy jaglanej na słodko ze śliwkami i cynamonem

     Kotlety z kaszy jaglanej na słodko. Nadziewane świeżymi śliwkami, podawane posypane cukrem trzcinowym i cynamonem. Pyszne!


porcja na 8 sztuk:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mleka
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
3 płaskie łyżki bułki tartej
olej do smażenia
4 śliwki węgierki
bułka tarta do obtaczania kotletów

do posypania:
3 łyżki brązowego cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu

Kaszę jaglaną wsypać na sitko, przelać dużą ilością bardzo gorącej wody. Do garnka wlać wodę i mleko, zagotować, dodać kaszę i cukier waniliowy, gotować ok. 16-17 minut. Ostudzić pod przykryciem (kaszę można ugotować dzień wcześniej).
Do kaszy dodać jajka, dobrze wymieszać. wsypać bułkę tartą, jeszcze raz wymieszać. Podzielić na 8 równych części. Wilgotnymi rękami obtoczyć śliwkę masą jaglaną, formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rumiano na przykręconym palniku, po ok. 4-5 minut z każdej strony.
Brązowy cukier wymieszać z cynamonem, posypać wierzch kotletów.

3 komentarze: