piątek, 22 września 2017

Tarta kruche z brownie i gruszkami

     Tarta na kruchym kakaowym spodzie z upieczonym na nim brownie i z zatopionymi w nim gruszkami z syropu (domowej roboty). Wierzch zdobi wianuszek z pokrojonych gruszek z syropu. tartę upiekłam w pięknej formie ze sklepu Tarka i miarka . Sklep ten oferuje bogatą ofertę dla kuchni i jadalni ale również do ogrodu, dekoracji wnętrz, rzeczy potrzebne w podróży, na grilla czy piknik. Moja forma ta tartę spisała się świetnie! Pięknie malowana, łatwo się ją myje. Jest wykonana z kamionki, dość masywna, dzięki temu ładnie się w niej piecze i nic nie przywiera do spodu.


gruszki:
4 małe gruszki
1 i 1/2 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
4 goździki

Gruszki obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne.
Do niedużego garnka wlać wodę, wsypać cukier i goździki, doprowadzić do wrzenia. Włożyć przygotowane gruszki. Gotować 5 min, ostudzić w syropie.

 kruchy spód:
180 g mąki pszennej
1 czubata łyżka kakao
100 g miękkiego masła
2 czubate łyżki cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody

Do miski wsypać mąkę, kakao, dodać masło, cukier puder, żółtko i zimną wodę. Zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na dno i boki formy do tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.

brownie:
50 g miękkiego masła
150 g cukru
150 g mąki pszennej
1 czubata łyżka kakao (10 g)
1 duże jajko
50 g mlecznej czekolady
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml mleka
1/4 łyżeczki cynamonu

Do miski wyłożyć masło, cukier, mąkę, kakao, jajko, proszek do pieczenia, cynamon, mleko i rozpuszczoną czekoladę. Krótko zmiksować na jednolite ciasto. Wylać na podpieczony kruchy spód. Dwie gruszki pokroić na ćwiartki, jeśli są większe to na ósemki, odsączyć, ułożyć promieniście na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 45-50 minut.
Pozostałe dwie gruszki z syropu pokroić na dużą kostkę, ułożyć dookoła brzegu tarty


4 komentarze:

  1. Chyba nigdy nie jadłam ciasta z gruszkami. Pora to zmienić :) Chętnie wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę tutaj rewelacyjne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta idealna! Gruszki, kruchy spód i wilgotne czekoladowe nadzienie- boskie smaki :)

    OdpowiedzUsuń