wtorek, 19 września 2017

Tort sernikowy

     Nietypowy tort zrobiony z blatów sernikowych o smaku białej i gorzkiej czekolady. Przełożyłam go lekkim, śmietanowym kremem ze świeżymi owocami. Robiłam go już dawno bo na początku lipca na święto mojej Mamy :) Niezbyt łatwy w wykonaniu ale zdecydowanie wart zachodu :)

masa serowa:
8 jajek
300 g cukru
1 kg sera
350 ml kwaśnej śmietany 18%
2 budynie waniliowe bez cukru
2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej
1 płaska łyżka mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
100 ml oleju

dodatkowo:
100 g białej czekolady
50 g gorzkiej czekolady

Do dużej miski wyłożyć ser, dodać kwaśną śmietanę, cukier, całe jajka, budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną , cukier waniliowy oraz olej. Zmiksować. Powstałą serową masę podzielić na 3 równe części.
Do dwóch części wlać po 50 g rozpuszczonej białej czekolady, krótko zmiksować.
Do drugiej części wlać rozpuszczoną gorzką czekoladę, krótko zmiksować.
Rozlać do trzech jednakowych tortownic o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 50-55 minut. Całkowicie ostudzić.

krem:
250 g mascarpone
500 ml śmietanki kremówki
2 czubate łyżki cukru pudru
ok. 1 i 1/2 szklanki borówek amerykańskich

Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier puder, miksując wlewać kremówkę aż do uzyskania jednolitego kremu, niezbyt długo by się nie zważył.
Podzielić na 4 części.
Na blat sernika z białą czekoladą wyłożyć 1/4 kremu, posypać częścią borówek, przykryć blatem sernika z ciemną czekoladą, wyłożyć następną 1/4 kremu, posypać borówkami. Nałożyć drugi blat z białej czekolady. Wierzch i boki pokryć resztą kremu.
Udekorować mleczną czekoladą startą na tarce o dużych oczkach oraz świeżymi owocami.

4 komentarze: