Pyszny tort z blatów bezowych i masy śmietanowej z borówkami. Zrobiony bez dodatku mąki. Z powodzeniem można go robić nawet bez okazji :)
blaty bezowe:
300 ml białek
350 g cukru
Do białek wsypać cukier, zmiksować do uzyskania sztywnej, lśniącej piany, przynajmniej 10 minut. Podzielić na 2 równe części. Na dużej blasze dołączonej do piekarnika uformować z piany dwa koła o średnicy ok. 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 5 minut, po tym czasie przykręcić do 150C, piec jeszcze ok. 55-60 minut. Zostawić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc.
masa śmietanowa:
250 g mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 i 1/2 szklanki borówki amerykańskiej
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać cukier i kremówkę, krótko ubić na sztywną masę
Na blat bezowy nałożyć połowę masy śmietanowej rozsypać połowę borówek. Przykryć drugim blatem bezowym, wyłożyć resztę masy śmietanowej. Na wierzchu rozsypać resztę borówek.
Piękny torcik, ale ta serweta zachwyciła mnie ogromnie!
OdpowiedzUsuń