czwartek, 14 września 2017

Tort Pavlovej z borówkami

     Pyszny tort z blatów bezowych i masy śmietanowej z borówkami. Zrobiony bez dodatku mąki. Z powodzeniem można go robić nawet bez okazji :)

blaty bezowe:
300 ml białek
350 g cukru

Do białek wsypać cukier, zmiksować do uzyskania sztywnej, lśniącej piany, przynajmniej 10 minut. Podzielić na 2 równe części. Na dużej blasze dołączonej do piekarnika uformować z piany dwa koła o średnicy ok. 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 5 minut, po tym czasie przykręcić do 150C, piec jeszcze ok. 55-60 minut. Zostawić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc.

masa śmietanowa:
250 g mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 i 1/2 szklanki borówki amerykańskiej

Do miski wyłożyć mascarpone, dodać cukier i kremówkę, krótko ubić na sztywną masę
Na blat bezowy nałożyć połowę masy śmietanowej rozsypać połowę borówek. Przykryć drugim blatem bezowym, wyłożyć resztę masy śmietanowej. Na wierzchu rozsypać resztę borówek.

1 komentarz: