środa, 13 września 2017

Wieniec z malinami

     Pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem miodu i mleka w proszku, nadziewane malinami i kakao :) Do zrobienia póki są jeszcze jesienne maliny :)


ciasto:
200 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
1 płaska łyżka cukru
100 ml zsiadłego mleka
1 żółtko
30 g rozpuszczonego masła
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżka miodu

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 5 minut, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać zsiadłe mleko (ewentualnie można zastąpić go jogurtem naturalnym), wymieszać. Dodać żółtko, rozpuszczone masło, płynny miód, mleko w proszku i mąkę, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 -50 minut. Przełożyć na podsypaną mąką deskę, rozwałkować na prostokąt o wielkości 30x40 cm.

nadzienie:
30 g miękkiego masła
1 płaska łyżka kakao
4 płaskie łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
100 g świeżych malin

Do małej miseczki wsypać kakao, dodać brązowy cukier i cukier waniliowy, wymieszać.
Rozwałkowane ciasto posmarować miękkim masłem, posypać mieszanką kakowo-cukrową i malinami. Zwinąć w rulon, przeciąć wzdłuż na pół zostawiając tylko ok. 2 cm nie rozcięte. Przeplatać dwa sznury ciasta tak by rozcięcie było skierowane ku górze. Końce skleić ze sobą, uformować koło. Delikatnie przełożyć na dużą blaszkę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 30 minut. Upieczony wieniec można posypać po wierzchu cukrem pudrem.

5 komentarzy: