sobota, 21 października 2017

Makaron z warzywami i jajkiem

     Pyszne danie z makaronem świderki Lubella z jesiennymi warzywami - dynią, papryką i porem. Przełożony do kokilek, zapieczony z jajkiem (z płynnym żółtkiem), to jest to co lubię najbardziej :)



150 g makaronu świderki Lubella
100 g oczyszczonej dyni
1 mała czerwona papryka
1 marchewka
1 por - biała część
50 g żółtego sera
6 małych jajek
natka pietruszki
ok. 10 plasterków salami
1 łyżka masła
ok. 100 ml wody
sól

Makaron świderki ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (8 minut), odcedzić.
Natkę pietruszki drobno posiekać.
Zer żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Oczyszczoną dynię pokroić w małą kostkę.
Por pokroić w cienkie plasterki, paprykę w paski a marchewkę w "zapałkę".
Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojone warzywa, posolić, krótko podsmażyć, podlać wodą, dusić pod przykryciem 8 minut. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół plasterki salami, dusić razem jeszcze ok. 2 minuty.
Do uduszonych warzyw dodać makaron, wymieszać, wyłożyć do kokilek. Wierzch posypać startym serem i natką pietruszki. Jajka pojedynczo wybijać do małej miseczki (delikatnie by żółtko się nie rozlało), wylewać przy boku każdego naczynka z makaronem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 12 minut (białko ma być ścięte a żółtko płynne).

Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

3 komentarze: