Najlepsze ciasto bananowe! Pomiędzy kruche, rozpływające się w ustach ciasto ukryłam dojrzałe banany. Wierzch przykrywa gruba warstwa bezy o smaku bananowym. Delikatne ciasto o zdecydowanym smaku bananowym, uwielbiam!
ciasto:
350 g mąki pszennej
200 g miękkiego masła
5 żółtek z dużych jajek
90 g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże dojrzałe banany
1 łyżka soku z cytryny
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto, podzielić na 4 równe części. Dwie z nich wyłożyć na dno formy do pieczenia o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Jedną część ciasta włożyć do zamrażarki na ok. 20-25 minut.
Banany rozgnieść widelcem, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Równomiernie wyłożyć na spód ciasta.
1/4 pozostałego ciasta skubiąc małe kawałki rozsypać na bananach.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia ciasta.
bananowa pianka:
5 białek z dużych białek
3/4 szklanki cukru
1 budyń bananowy z cukrem
1/3 szklanki oleju
Do białek dodać cukier, ubić sztywną pianę. Wsypać proszek budyniowy, krótko zmiksować. Wlać olej, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć na podpieczony i lekko ostudzony (ok. 5 minut) spód, wyrównać. Na wierzch (równomiernie na całą powierzchnię) zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec jeszcze ok. 25-30 minut, do zrumienienia ciasta. Można posypać cukrem pudrem.
Na pewno bardzo smaczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje! ciasta bananowego z bezą jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho zjadłabym:-)
OdpowiedzUsuńJak tu nie uwielbiać? :)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśnmmienicie!
OdpowiedzUsuńZnam jedynie klasyczny jabłkowy - ale ten musi być równie pyszny!
OdpowiedzUsuńBardzo interesujące zestawienie składników! I super ciasto powstało :)
OdpowiedzUsuńNa sam widok ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam. Super smaczny.☺
OdpowiedzUsuń