środa, 1 listopada 2017

Bananowy pleśniak

     Najlepsze ciasto bananowe! Pomiędzy kruche, rozpływające się w ustach ciasto ukryłam dojrzałe banany. Wierzch przykrywa gruba warstwa bezy o smaku bananowym. Delikatne ciasto o zdecydowanym smaku bananowym, uwielbiam!

ciasto:
350 g mąki pszennej
200 g miękkiego masła
5 żółtek z dużych jajek
90 g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3 duże dojrzałe banany
1 łyżka soku z cytryny

Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto, podzielić na 4 równe części. Dwie z nich wyłożyć na dno formy do pieczenia o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Jedną część ciasta włożyć do zamrażarki na ok. 20-25 minut.
Banany rozgnieść widelcem, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Równomiernie wyłożyć na spód ciasta.
1/4 pozostałego ciasta skubiąc małe kawałki rozsypać na bananach.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia ciasta.

bananowa pianka:
5 białek z dużych białek
3/4 szklanki cukru
1 budyń bananowy z cukrem
1/3 szklanki oleju

Do białek dodać cukier, ubić sztywną pianę. Wsypać proszek budyniowy, krótko zmiksować. Wlać olej, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć na podpieczony i lekko ostudzony (ok. 5 minut) spód, wyrównać. Na wierzch (równomiernie na całą powierzchnię) zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec jeszcze ok. 25-30 minut, do zrumienienia ciasta. Można posypać cukrem pudrem.

9 komentarzy: