czwartek, 23 listopada 2017

Smażone kluseczki

     Maleńkie ziemniaczane kluseczki smażone na głębokim oleju - Oleju Wielkopolskim. Pyszne, chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Doskonałe jako dodatek do obiadu ale również jako samodzielna przekąska.
#olejKonwenanse  # OlejWielkopolski
Więcej o Oleju Wielkopolskim poczytajcie tutaj

1 kg obranych ziemniaków
ok. 25 dag mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 duże jajka
sól
Olej Wielkoposki

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę. Ostudzić. Wyrównać w misce do jednego poziomu, podzielić na 4 równe części. Jedną z nich wyjąć, w to miejsce wsypać mąkę pszenną (tyle by wypełniła miejsce po ziemniakach). Dodać jajka i mąkę ziemniaczaną i wyjęte wcześniej 1/4 części ziemniaków. Wyrobić na jednolitą masę. Na desce podsypanej mąką formować cienkie wałki grubości ok. wskazującego palca. Kroić na skos cienkie plastry (ciasto podczas smażenie urośnie). Kłaść partiami na głęboki, średnio rozgrzany Olej Wielkopolski przez około 8-10 minut. W połowie smażenia mieszać od czasu do czasu. Rumiane kluseczki wyjąć do odsączenia na ręcznik papierowy.

  #OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszelkie kluseczki <3 ale takich jeszcze nie robiłam. Czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń