#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant
cukrowo-cynamonowa polewa:
100 g miękkiego masła
1/2 szklanki Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant
2 płaskie łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżka cynamonu
Do miski wyłożyć masło, dodać brązowy cukier, mąkę oraz cynamon, zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą dużą tylką.
porcja na 2 blaty ciasta:
300 g mąki pszennej
150 g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 ml mleka
2 duże jajka
120 ml oleju
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Do miski wlać mleko, dodać jajka, olej, mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sól i mąkę ziemniaczaną, zmiksować na jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części, wylać do dwóch tortownic o średnicy 22 cm, wyrównać. Na każdym cieście wycisnąć cukrowo-cynamonową polewę tworząc pięć okręgów (zdjęcie poniżej). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 minut, do zrumienienia wierzchu. Ostudzić.
masa serowa:
500 g białego sera w kostce
3 duże jajka
1/3 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, proszek budyniowy i jajka, zmiksować blenderem. wylać na patelnię. Mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1 minuty. Gorącą masę wylać na jeden blat ciasta (nie wyjęty z tortownicy), wyrównać, nałożyć drugi blat ciasta, docisnąć. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Ciekaw jestem tego sernika :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł! A serniczek musi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńWow! Czysta rewelacja! Przez monitor czuje ten cudowny zapach cynamonu:)
OdpowiedzUsuńP.s.u mnie już od jakiś dwóch tygodni takie ozdoby na blogu się przewijają ;)
Biały ser to jak rozumiem ma być twaróg.W taim razie mam pytanie: lepiej użyć tłustego czy chudego?
OdpowiedzUsuńLepiej użyć tłusty :)
UsuńWygląda doskonale! Podstawiam talerzyk!
OdpowiedzUsuńTen sernik wygląda obłędnie! I te kształty! :)
OdpowiedzUsuń