piątek, 24 listopada 2017

Churro sernik

     Do Świąt został już tylko miesiąc więc pomalutku można dodawać już takie przepisy ze świąteczną dekoracją :)Długo nie wiedziałam jak nazwać ten sernik. Czy po prostu "gotowany sernik w cynamonowo-cukrowym cieście", czy "sernik cinnamo rolls" a może "churro sernik"? W każdej nazwie jest prawda, pierwsza jest za bardzo opisowa, druga - z wyglądu sernik przypomina zawijane cynamonowe bułeczki, w smaku też ale... smakiem przypomina też słynne churros. Polewa z masła, brązowego cukru i cynamonu wyciśnięta na surowe ciasto podczas pieczenia rozpuszcza się tworząc słodkie cynamonowo-cukrowe rowki, przypominając mi smakiem i troszkę profilem churros. Przepis na Święta i nie tylko :)
#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant


cukrowo-cynamonowa polewa:
100 g miękkiego masła
1/2 szklanki Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant
2 płaskie łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżka cynamonu

Do miski wyłożyć masło, dodać brązowy cukier, mąkę oraz cynamon, zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą dużą tylką.

porcja na 2 blaty ciasta:
300 g mąki pszennej
150 g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 ml mleka
2 duże jajka
120 ml oleju
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Do miski wlać mleko, dodać jajka, olej, mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sól i mąkę ziemniaczaną, zmiksować na jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części, wylać do dwóch tortownic o średnicy 22 cm, wyrównać. Na każdym cieście wycisnąć cukrowo-cynamonową polewę tworząc pięć okręgów (zdjęcie poniżej). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 minut, do zrumienienia wierzchu. Ostudzić.

masa serowa:
500 g białego sera w kostce
3 duże jajka
1/3 szklanki cukru
1 budyń waniliowy

Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, proszek budyniowy i jajka, zmiksować blenderem. wylać na patelnię. Mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1 minuty. Gorącą masę wylać na jeden blat ciasta (nie wyjęty z tortownicy), wyrównać, nałożyć drugi blat ciasta, docisnąć. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Złocista Kuchnia Diamant

7 komentarzy:

  1. Rewelacyjny pomysł! A serniczek musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Czysta rewelacja! Przez monitor czuje ten cudowny zapach cynamonu:)
    P.s.u mnie już od jakiś dwóch tygodni takie ozdoby na blogu się przewijają ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Biały ser to jak rozumiem ma być twaróg.W taim razie mam pytanie: lepiej użyć tłustego czy chudego?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda doskonale! Podstawiam talerzyk!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten sernik wygląda obłędnie! I te kształty! :)

    OdpowiedzUsuń