czwartek, 21 grudnia 2017

Gwiazda z kapustą i grzybami

     Kulebiak w innej formie :) Drożdżowa gwiazda z nadzieniem z kapusty kiszonej i grzybów. Wbrew pozorom bardzo proste w wykonaniu. Ciasto jest bardzo miękkie, wilgotne. Ten wypiek jest godny polecenia na wigilijny stół bo pięknie wygląda i pysznie smakuje, a na talerzu każdy dostanie po jednym płatku :) Piekłam go już w dwóch wersjach- z olejem i z majonezem, sama nie wiem który lepszy :) Instrukcja obrazkowa wykonania gwiazdy jest na samym dole przepisu.

nadzienie:
200 g kiszonej kapusty
100 g pieczarek
sól
pieprz

Kiszoną kapustę lekko odcisnąć, ugotować do miękkości (ok. 20-25 minut), odcedzić i ostudzić. Ponownie odcisnąć, drobno pokroić.
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać do kapusty. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

ciasto:
15 g świeżych drożdży
200 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
350 g mąki pszennej
50 ml oleju lub majonezu

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe mleko i olej/majonez, wymieszać. Wsypać mąkę, krótko wyrobić. Lekko oprószyć wierzch mąką, odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Wyłożyć na deskę podsypaną mąką, podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na koła o średnicy ok. 28-29 cm. Jedno koło ułożyć na dużej blasze do pieczenia, wyłożyć nadzienie zostawiając pusty brzeg (ok. 2 cm), wyrównać. Nałożyć drugie rozwałkowane ciasto, dopasować do spodu. Dookoła zlepić brzegi ciast. Na środku zrobić lekki ślad z małej szklaneczki literatki. Podzielić nożem do pizzy na 16 równych części środek zostawiając nie przecięty. Biorąc po dwa kawałki w obie ręce, zawijać w przeciwległą stronę po dwa razy, zlepić na końcu i podwinąć pod spód. Wierzch posmarować roztopionym masłem, posypać czarnuszką. Zostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 25-30 minut, do zezłocenia wierzchu.




1 komentarz: