czwartek, 21 grudnia 2017

Ciastka makowe całuski

     Małe ciasteczka z dużą ilością masy makowej. Bez dodatku jajka. Świetna alternatywa dla drożdżowych makowców. Trudno się od nich oderwać :)

masa makowa:
3/4 szklanki maku
2 łyżki miodu
2 łyżki rodzynek
2 łyżki jagód goji

Mak wsypać do rondelka, zalać wodą (ok. 1,5-2 szklanki), doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 10 minut.Odcedzić na sicie. Dodać miód i rodzynki, zmiksować blenderem. Wsypać jagody goji, wymieszać.

ciasto:
120 g miękkiego masła
220 g mąki pszennej
120 ml naturalnego jogurtu
cukier perlisty do posypania wierzchu

Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać mąkę oraz jogurt, wyrobić jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, rozwałkować, wykrawać formą w kształcie kwiatka z małymi płatkami lub foremką do  babeczek. Na każde ciastko nałożyć do połowy nadzienie makowe, złożyć na pół, lekko docisnąć. Wierzch lekko posmarować wodą lub roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 14-15 minut do lekkiego zezłocenia się ciastka. Ostudzić.

1 komentarz: