piątek, 15 grudnia 2017

Ketchupowe wianuszki

     Malutkie wianuszki z ciasta drożdżowego nadziane ketchupem i żółtym serem. Wierzch posypany jest siemieniem lnianym. Idealna przekąska na imprezy :)
#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen


porcja na ok. 18 wianuszków:
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
100 ml ciepłego mleka
3 łyżki oleju
250 g mąki pszennej

ketchup łagodny Kotlin
50 g żółtego sera
żółtko
siemię lniane

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko i olej, wsypać mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Wyłożyć na deskę podsypaną mąką, podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 36x15 cm. Polać ketchupem na całej powierzchni ciasta, posypać startym na tarce o drobnych oczkach serem żółtym. Każde z ciast złożyć na pół, tak by powstały dwa prostokąty o wymiarach ok. 18x15 cm. Pokroić na paski ok. 2 cm szerokości. Każdy z pasków zawinąć ok. 6-8 razy by powstał świderek. Zlepić końce, uformować na kształt koła.
Żółtko roztrzepać, smarować wierzch wianuszków, posypać siemieniem lnanym. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-17 minut.

I LOVE KETCHUP

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz