Przerywnik świątecznych ciast - sałatka z ziemniakami, śledziami i burakami ukształtowana na kształt ryby :) Nie do końca udane odtworzenie podobieństwa do ryby ;)
ok. 300 g obranych ziemniaków
3 płaty śledzia
2 jajka
ok. 250 ml słoik startych marynowanych buraczków
sos:
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól
pieprz
do dekoracji:
1 mała czerwona cebula
2 duże zielone oliwki
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.
Jajka ugotować na twardo.
Ziemniaki, jajka i śledzie pokroić w kostkę.
Buraki odcisnąć z nadmiaru soku.
Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć ziemniaki, uformować na kształt ryby, lekko posmarować sosem majonezowym. Na wierzch ułożyć pokrojone śledzie, potem jajka, ponownie posmarować sosem. Wierzch i boki równomiernie obłożyć startymi buraczkami marynowanymi, wygładzić łyżką.
Czerwoną cebulę pokroić na półplasterki. Ułożyć na wierzchu na kształt rybich łusek. Oliwki pokroić w półplasterki, udekorować wkładając je w środek każdej łuski. Z plasterka oliwki zrobić oko i pyszczek.
na stole zachwyci każdego :)
OdpowiedzUsuńWspaniały sposób podania sałatki 😊
OdpowiedzUsuńjak nie do końca odtworzone podobieństwo?!!! Ryba jak żywa ;)
OdpowiedzUsuń