W mojej kuchni zwracam uwagę na to by gotować zdrowo i różnorodnie. Na talerzach często lądują wszelkiego rodzaju kasze i warzywa. Staram się nie smażyć mięs na głębokim oleju. Ogromne możliwości by unikać dużej ilości tłuszczy daje rewelacyjna tytanowa patelnia Ballarini Taormina ze sklepu Cookin.pl. Zrobiona przy zastosowaniu najwyżej technologii z podwójnym dnem o grubości 4,5 mm z wysokiej jakości aluminium oraz stali nierdzewnej, pokryta odporną, czterowarstwową powłoką non-stick Keravis Titanum.
Oprócz praktycznie beztłuszczowego smażenia ma ona jeszcze jedną ogromną zaletę. Dzięki wysokim bokom patelni można dusić w niej gulasze i robić jednopatelniowe dania. Do patelni dopasowana jest duża pokrywka z hartowanego szkła.
O bardzo wysokiej jakości patelni świadczy też długa, bo 10-letnia gwarancja. I na tym można byłoby już zakończyć bo to świadczy o tym, że jest praktycznie niezniszczalna!
Producent zapewnia, że jest odporna na uszkodzenia i zarysowania, można ją nawet myć w zmywarce :)
Podoba mi się w niej to, że nawet robiąc duże ilości potrawy (co odpowiednio waży), można łatwo ją przenieść ponieważ posiada rączkę a z drugiej strony uchwyt wykonany z silikonu.
Przeznaczona jest do używania na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym indukcyjnej.
Można by jeszcze długo wymieniać jej zalety, dodam jeszcze jedną - można ją wstawiać do piekarnika bo wytrzymuje tam aż do 200C!
W tej patelni zrobiłam jednopatelniowe danie z indykiem i kaszą gryczaną z ziarnami słonecznika i dyni oraz z warzywami. Pyszne, nie kłopotliwe danie które w ciągu ok. 25 minut jest całkowicie gotowe do jedzenia i pozostaje po obiedzie do mycia zaledwie jedna patelnia :) I jest pyszne :) I zdrowe :)
Taką patelnię i inne wysokiej jakości wyposażenie kuchni można kupić w internetowym sklepie Cookin.pl
300 g piersi z indyka
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki natki pietruszki
1 szklanka kaszy gryczanej
2 i 1/2 szklanki wody
3/4 łyżeczki soli
50 g marchewki
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki pestek z dyni
1/2 żółtej papryki
3 ząbki czosnku
szczypiorek
Piersi z indyka pokroić na plasterki, wlać olej, wymieszać. Wsypać sól, czosnek niedźwiedzi, suszoną natkę pietruszki, jeszcze raz wymieszać. Kłaść na rozgrzana patelnię, krótko obsmażyć z obu stron, przełożyć na talerz.
Na patelnię wsypać kaszę gryczaną, zalać wodą, wsypać sól, przykryć pokrywą, gotować 5 minut.
Marchewkę pokroić w słupki, dodać do gotującej się kaszy, wsypać pestki słonecznika i dyni, wymieszać. Na wierzch kaszy posypać grubo pokrojoną paprykę, plasterki czosnku i podsmażonego indyka. Przykryć pokrywką, dusić ok. 15 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Świetne kolorowe danie, też lubię takie, a patelnia widać, ze godna większej uwagi.
OdpowiedzUsuńAle apetyczne danie :) a patelnia super, konkretna :)
OdpowiedzUsuńPysznie tutaj,a z taką patelnią jak widać można wyczarować przepyszne dania ♥
OdpowiedzUsuńLubię takie szybkie dania z jednej patelni! Właściwie kilka razy w tygodniu właśnie takie przygotowuję, więc tym bardziej podoba mi się ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńA co do patelni to osobiście mam z Ballarini granitową i jest świetna! Ta wygląda równie solidnie i bardzo podoba mi się opcja wkładania do piekarnika - przydałaby mi się taka! :) extra!
Apetyczne kolorowe danie ☺ a patelnia ma same zalety, podoba mi się ta rączka ☺ ciekawe jak z ta niezniszczalnośćią.
OdpowiedzUsuńPyszne danie, bardzo kolorowe i zdrowe, a patelnia rewelacyjna.
OdpowiedzUsuńDanie wygląda wspaniale i kolorowo.Skusiłabym się na nie. I marzy mi się taka patelnia :)
OdpowiedzUsuńPrzydałaby mi się taka porządna patelnia, bo do tej pory mam same "zniszczalne" :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania z patelni.
O patelni, którą można bez problemu włożyć do gorącego piekarnika marzę i ja :) Kiedyś marzenia się spełnią, a póki co zazdroszczę i wpraszam się na to pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńprzepraszam, ale fajna patelnia :D
OdpowiedzUsuńA dwa że danie też bardzo przypadło mi do gustu, lubię bardzo kaszę gryczaną :)