wtorek, 2 stycznia 2018

Makowiec z mlekiem skondensowanym

    Banalnie proste, ucierane mikserem ciasto z masą makową (u mnie gotową z puszki ale można użyć robionej domowym sposobem). Mimo że tak proste w wykonaniu to niezwykle pyszne :)

250 g miękkiego masła
4 duże jajka
250 ml skondensowanego mleka słodzonego
1 i 1/2 lekko zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g mąki pszennej
1 puszka gotowej masy makowej (ok. 850 g)

Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać jajka, skondensowane mleko słodzone, sól, proszek do pieczenia oraz mąkę. Wszystko razem zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm. Wyrównać. Gotową masę makową (można użyć domowej, którą sami zrobimy) kłaść dużymi łyżkami na surowe ciasto w niewielkich odstępach.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40-45 minut. Ostudzone ciasto można polać lukrem. 

3 komentarze:

  1. dodatek mleczka mnie zaintrygował :D
    Kocham mak pod każdą postacią <3

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam makowce, a ten musi być pyszny...mniam

    OdpowiedzUsuń