#beko #ciastojakzobrazka
ciasto:
3 jajka
200 g cukru
120 g miękkiego masła
300 g mąki pszennej
120 ml naturalnego jogurtu
2 zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
50 g mielonych migdałów
szczypta soli
100 g świeżej lub mrożonej żurawiny
Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, krótko zmiksować. Dodać jajka, jogurt, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, sól, mielone migdały i mąkę, zmiksować na jednolite ciasto. Podzielić na 3 równa części. Jedną z nich wyłożyć do torownicy o średnicy 16 cm. Pozostałe dwie części wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm. Wyrównać. Na wierzch obu ciast rozsypać świeżą lub mrożoną żurawinę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z form, odwrócić owocami na spód i studzić ok. 10 min. potem znowu odwrócić owocami do góry (wtedy ciasto się wyrównuje). Całkowicie ostudzić, przekroić wzdłuż na dwie części.
dżem żurawinowy:
150 g świeżej lub mrożonej żurawiny
3-4 łyżki cukru
100 ml wody
1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka wody
Do garnka wsypać żurawinę, wlać wodę, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 10 minut.
Żelatynę wsypać do szklanki, dodać łyżkę zimnej wody, odstawić na ok. 2 minuty do jej napęcznienia. Dodać do gorącej żurawiny, wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia. Odłożyć dwie łyżki do dekoracji wierzchu, resztę przeznaczyć do przełożenia ciasta.
masa śmietanowa:
250 g mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30%
3-4 czubate łyżki cukru pudru
Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier puder, miksując powoli wlewać śmietankę. Ubić na sztywną masę.
do dekoracji:
odłożone 2 łyżki dżemu żurawinowego
ok. 2-3 łyżki mielonych migdałów
składanie ciasta:
Na spody ciast wyłożyć dżem żurawinowy, równomiernie rozsmarować.
Masę śmietanową podzielić na cztery części. Wyłożyć po jednej części na dżem (można ująć 1 łyżkę z części przeznaczonej na małe ciasto i dołożyć do większego ciasta), rozsmarować, przykryć wierzchem ciasta. Na wierzch i w niewielkiej ilości na boki większego ciasta rozsmarować masę, z boków nożem ściągnąć ją prawie całkowicie.
Przy boku większego ciasta ułożyć złożone już mniejsze ciasto. Tak jak poprzednio, wierzch i w niewielkiej ilości na boki rozsmarować masę śmietanową, nożem wyrównać wierzch, z boków prawie całkowicie ją ściągnąć.
Wierzch częściowo posypać mielonymi migdałami. Ozdobić pozostałym dżemem żurawinowym.
zobaczcie jak zmiksować ciasto bez bałaganu :)
wygląda tak pięknie, że aż szkoda jeść
OdpowiedzUsuńśliczny, ciekawy sposób złożenia, ale jakoś nie rozumiem sposobu składania... spód ciasta, wierzch ciasta... a do tego były pieczone 3 krążki, a na zdjęciu widać ich więcej... proszę o rozjaśnienie mojego umysłu, bo torcik bardzo mi się podoba i chętnie zrobię taki na urodziny mojej córki... z góry dziękuję i pozdrawiam. Alicja
UsuńSurowe ciasto dzielimy na 3 części. Pieczemy je w 2 tortownicach, jednej o średnicy 22 cm i drugiej o średnicy 16 cm. Do większej tortownicy wykładamy 2 części ciasta a do mniejszej jedną część ciasta. Pieczemy, studzimy i każde ciasto przekrawamy wzdłuż na pół (stąd widać 4 blaty ciasta).
UsuńNie wiem czy teraz już jaśniej napisałam. W razie potrzeby proszę pytać :)
Wszystko jasne, dzięki. Alicja
Usuńwygląda fantastycznie! takie torty lubię :)
OdpowiedzUsuń