piątek, 2 lutego 2018

Najlepszy sernik limonkowy

     Najlepszy sernik z limonką. Nic a nic nie opada, jest równy jak stół :) Bardzo delikatny, łącznie ze spodem, który jest miękki niczym biszkopt :) W smaku wyraźnie czuć smak limonki, szczególnie gdy próbuje się go jeszcze na ciepło :) Godny polecenia!
spód:
150 g miękkiego masła
200 g mąki pszennej
1 jajko
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
1 czubata łyżka kakao

Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać mąkę, jajko, proszek do pieczenia, cukier i kakao, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno prostokątnej blaszki o wymiarach 30x22 cm, wierzch lekko posypać mąką, równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.

masa serowa:
1 kg sera
6 jajek (białka piana)
1 i 1/3 szklanki cukru
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
1/3 szklanki oleju
2 limonoki

Z białek ubić sztywną pianę.
Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, olej, skórkę otartą z jednej sparzonej wrzątkiem limonki oraz sok z 2 limonek. zmiksować na jednolitą masę. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać łyżką. wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 70 min. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

4 komentarze:

  1. musi być dobrze orzeźwiający :) Lubię takie serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszedł idealny, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mamuniu, ależ bym sobie zjadła kawałeczek... :)

    OdpowiedzUsuń