poniedziałek, 12 lutego 2018

Szarlotka na Walentynki

     Pyszna szarlotka na kruchym cieście z różową pianką na wierzchu. Delikatna, rozpływająca się w ustach.

jabłka:
ok. 850 g obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych jabłek
ok. 50 ml wody

Jabłka pokroić w małą kostkę, przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem mieszając od czasu do czasu ok. 3-5 minut. Lekko ostudzić bez przykrycia (ok. 20 min.).

ciasto:
300 g mąki pszennej
180 g miękkiego masła
5 żółtek
2 zaokrąglone łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto.
1/4 ciasta włożyć do zamrażarki a pozostałe 3/4 ciasta równomiernie wyłożyć na dno prostokątnej blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec 20 minut w 180C. Na podpieczony spód wyłożyć podduszone jabłka, wyrównać.

pianka:
5 białek
200 g cukru (1 szklanka)
1 budyń wiśniowy z cukrem
1/3 szklanka oleju

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wsypać budyń, zmiksować. Wlać olej, jeszcze raz zmiksować. Gotową pianę wyłożyć na przestudzone jabłka, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut.

4 komentarze:

  1. Piękny kolor.
    Bardzo walentynkowy!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka to jest chyba mój ulubiony wypiek <3

    Zapraszam, może zainteresuje Cię jakiś mój przepis <3

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń