Pyszne, aromatyczne podudzia pieczone w sojowo-cytrynowej marynacie.
6 szt. podudzi z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
2 ząbki czosnku
mała cebula
Do naczynia żaroodpornego wlać sos sojowy, dodać sok z cytryny, olej, sól, pieprz, pieprz cayenne, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnek i drobno posiekaną cebulę, wymieszać.
Podudzia kurczaka umyć i lekko osuszyć. włożyć do przygotowanej marynaty, obtoczyć w niej z każdej strony. Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec 30 minut, po tym czasie odwrócić udka, piec następne 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz