sobota, 10 marca 2018

Mazurek jabłkowy z bakaliami

     Mazurek jabłkowy czyli wielkanocne ciasto, tu w wersji bardziej dietetycznej bo nie ma tu lukru i mnóstwa cukierków ;) Na cienkim kruchym cieście wyłożyłam wysmażone jabłka z cynamonem i bakaliami. Wyszło naprawdę pysznie!
ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła
2 żółtka
2 łyżki mleka
szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, żółtka, mleko, sól i proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm. Równomiernie wylepić dno i niskie boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20 minut.

masa jabłkowa:
1,2 kg jabłek
3 płaskie łyżki brązowego cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
1-2 łyżki rodzynek
1-2 łyżki skórki pomarańczowej

Jabłka obrać, podzielić na części, zmiksować blenderem lub zetrzeć na drobnej tarce. Przełożyć do dużej patelni. dodać cynamon, cukier, rodzynki i skórkę pomarańczową, smażyć ok. 15 minut do uzyskania bardzo gęstej masy. Gorącą wyłożyć na upieczone kruche ciasto, równo rozsmarować po całej powierzchni. Dookoła posypać płatkami migdałowymi.

3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że przygotowania już rozpoczęte. Ja też niedługo ruszam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki mazurek z kwaskową nutką jest dla mnie do zaakceptowania :)

    OdpowiedzUsuń