piątek, 16 marca 2018

Rafaello na biszkopcie

     Lekkie ciasto biszkoptowe z kokosową masą śmietanową. Delikatne,

biszkopt:
6 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Do białek dodać proszek do pieczenia i cukier, ubić sztywną pianę. Żółtka krótko zmiksować, wlać do ubitych białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwie połowy.

masa:
3/4 szklanki wiórek kokosowych
1/2 szklanki cukru
150 ml mleka
250 g mascarpone
1 puszka (400 g) mleczka kokosowego
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
ok. 2 łyżki wiórek kokosowych do posypania na wierzchu

Do rondelka wlać mleko, wsypać cukier i wiórki kokosowe. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 10 minut. Całkowicie ostudzić.
Do metalowego garnuszka wsypać żelatynę, dolać wodę, odstawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Wstawić na palnik, mieszając lekko podgrzać do jej rozpuszczenia (nie dopuścić do jej zagotowania!).
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać wystudzone wiórki kokosowe, krótko ubić. Wlać mleczko kokosowe wymieszane z rozpuszczoną żelatyną, jeszcze raz krótko zmiksować.
Połowę lekko tężejącej masy równomiernie wyłożyć na spód biszkoptu, przykryć wierzchem biszkoptu, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą część kremu, wyrównać. Wierzch posypać wiórkami. Gotowe ciasto wstawić na ok. 2 godz. do lodówki do schłodzenia.

1 komentarz: