Torcik złożony z dwóch rodzajów naleśników - waniliowych i kakaowych. Składane naprzemiennie smakowo i kolorem tworzą zebrę :) Przekładane gotowaną masą serową która ładnie trzyma całość. Ładnie się kroi i nie rozjeżdża się na talerzu :) Można podawać z bitą śmietaną i owocami lub tylko z posypanym po wierzchu cukrem pudrem. To jest naprawdę pyszne!
naleśniki (wersja podstawowa):
3 szklanki mleka
3 duże jajka
3 łyżki oleju
2 zaokrąglone łyżki cukru
1 budyń waniliowy z cukrem
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
do wersji kakaowej:
1 bardzo czubata łyżka kakao
1 płaska łyżka cukru
Do miski wlać mleko, dodać jajka, olej, cukier, budyń w proszku, sól oraz mąkę pszenną. Zmiksować. Do drugiej miski odlać ok. 2 i 1/2 szklanki ciasta naleśnikowego, dodać kakao i cukier, zmiksować. Oba ciasta - waniliowe i kakaowe - odstawić na ok. 20-30 minut. Usmażyć z obu ciast osobno naleśniki.
masa serowa - gotowana:
500 g mielonego białego sera
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy z cukrem
3 duże jajka
150 ml śmietanki kremówki 30%
Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, budyń w proszku, jajka i śmietankę, zmiksować. Przelać na patelnię, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 1/2 minuty.
Gorącą masą serową przekładać naleśniki: naleśnik kakaowy-1 pełna łyżka masy serowej-biały naleśnik-1 pełna łyżka masy serowej-naleśnik kakaowy i tak do wyczerpania składników (mi zostało kilka naleśników).
bita śmietana:
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
świeże lub mrożone owoce
Do miski wlać kremówkę, dodać cukier, ubić na sztywno. Wyłożyć na wierz torciku, ozdobić owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz