wtorek, 12 czerwca 2018

Ciasto marchewkowe z serowym kremem

     Chyba większość z nas lubi ciasta marchewkowe :) Mięsiste, wilgotne, z przemyconą dawką warzyw. sprawdzi się na każdym stole, czy to na imprezie imieninowej czy na codziennym stole. Robi się je dość szybko i bezproblemowo a jest naprawdę pyszne :)

ciasto:
200 g obranej marchewki
200 g miękkiej margaryny Palma Zakładów Tłuszczowych Bielmar Sp. z o.o.
1 szklanka cukru (200 g)
4 duże jajka
2 szklanki mąki pszennej (260 g)
1 i 1/2 płaskiej łyżeczki sody
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczka cynamonu
ew. 2 łyżki mielonych orzechów

Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do miski wyłożyć miękką margarynę, dodać cukier, jajka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko razem zmiksować. Dodać startą marchewkę i ewentualnie orzechy, jeszcze raz krótko zmiksować. Podzielić na dwie równe części. Wyłożyć do dwóch tortownic o średnicy ok. 21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 minut. Ostudzić. W razie potrzeby lekko ściąć wierzch by wyrównać (nie jest to konieczne).

masa:
200 g twarogu półtłustego
50 g margaryny Palma
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki mielonych orzechów do posypania wierzchu

Do miski przełożyć twaróg, dodać miękką margarynę Palmę i cukier puder, zmiksować. Podzielić na dwie równe części. Jedną z nich wyłożyć i równomiernie rozsmarować na wierzchu jednego z blatów ciasta, przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć resztę serowej masy, wyrównać, posypać mielonymi orzechami.

Palma - zróbmy coś dobrego

1 komentarz: