piątek, 15 czerwca 2018

Lava cake z wiśniami

     Gdy przyjdzie wam ochota na coś słodkiego, nie ma chyba szybszego sposobu na zaspokojenie tego pragnienia. Lava cake czyli nie całkiem dopieczone, mocno czekoladowe ciastko, które po przekrojeniu lekko wypływa. Poszłam trochę dalej bo z mojej "lawy' można wyłowić wiśnie :) Doskonałe połączenie słodkiej czekolady i kwaśnych wiśni, wszyscy będą zachwyceni :)

porcja 6 szt.:
80 g gorzkiej czekolady
80 g masła
1/2 szklanki mąki (60 g)
1/2 szkl. cukru (130g)
2 duże jajka
1 łyżka wiśniówki
ok. 18 szt, wiśni

Do miski wybić jajka, dodać cukier, mąkę, rozpuszczoną czekoladę i rozpuszczone masło, mąkę i wiśniówkę, zmiksować.
Foremki o średnicy 7,5 cm wysmarować margaryną Palma, obsypać kakao. Wlać ciasto. W środek wcisnąć po ok. 3 wydrylowane wiśnie i zakryć ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 11-12 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz