poniedziałek, 2 lipca 2018

Buraczano-czekoladowe ciasto z wiśniami

     Ciężkie ale nie zakalcowate ciasto czekoladowe ze sporym dodatkiem gotowanego buraka. Idealne ciasto dla wszelkich warzywnych niejadków bo nie da się wyczuć tu "tajemniczego składnika" ;) Na wierzchu ułożyłam do pieczenia wiśnie a całość polałam wiśniowym lukrem.
ciasto:
3 jajka
200 g ugotowanego buraka
150 g cukru
50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
2 mocno czubate łyżki kakao
180 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju (125 ml)
50 ml mleka
300 g wiśni

Z białek ubić sztywną pianę.
Ugotowanego i ostudzonego buraka zmiksować blenderem.
Do drugiej miski wbić żółtka, dodać zmiksowane buraki, cukier, rozpuszczoną czekoladę, kakao, mąkę, proszek do pieczenia, olej i mleko, zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę z białek, wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21-22 cm, wyrównać. Na wierzch ułożyć wydrylowane wiśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C ok. 55 min. (do suchego patyczka). Ostudzić. Polać lukrem.

lukier:
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z drylowanych wiśni

Cukier rozetrzeć łyżką z sokiem wiśniowym.

2 komentarze: