sobota, 8 września 2018

Rogaliki krucho drożdżowe

     Małe, drożdżowe rogaliki nadziewane śliwkami. Smaczne, nie wymagają wiele nakładu pracy. Można je wziąć ze sobą na wycieczkę rowerową, do pracy czy dać dziecku do szkoły :)

20 g świeżych drożdży
1 czubata łyżka cukru
100 ml kwaśnej śmietany 12%
1 duże jajko
250 g mąki pszennej
50 ml oleju
ok. 6-7 dużych fioletowych śliwek

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać śmietanę, wymieszać. Dodać jajko, olej i mąkę, wyrobić ciasto. Podzielić na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła a następnie podzielić na 8 trójkątów.
Śliwki pokroić wzdłuż na średniej wielkości paski. Kłaść po kilka kawałków owoców ok 2 cm od szerszego brzegu trójkąta, zawinąć. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 17-20 minut. upieczone rogaliki można posypać po wierzchu cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. wyglądają wspaniale, z chęcią bym dziś na spacer wzięła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne, teraz jest sezon na śliwki, więc warto korzystać :)

    OdpowiedzUsuń