wtorek, 4 września 2018

Tarta z cukinią

     Tarta z kruchym ciastem posypanym żółtym serem. Na wierzchu ułożone są grillowane plasterki cukinii i świeże pomidory. Pysznie, sezonowo :)
200 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
1/3 łyżeczki soli
2 żółtka

Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, żółtka oraz sól, wyrobić jednolite ciasto. Wylepić spód i boki formy na tartę o średnicy 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min.

ok. 150 g cukinii
ok. 80-100 g pomidora
1 duże jajko
1/3 łyżeczki soli
100 g żółtego sera

Cukinię pokroić na cienkie plasterki, usmażyć na oleju na patelni grillowej.
Pomidor pokroić w kostkę.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozsypać na dnie podpieczonego ciasta.
Jajko z solą rozmącić widelcem. Wylać na żółty ser.
Na wierzch rozłożyć plasterki usmażonej cukinii i pomidora. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec jeszcze 15 minut.

1 komentarz: