wtorek, 4 grudnia 2018

Rolada orzechowa

     Orzechowa rolada z gęstym kremem czekoladowym (truflowym gdy dodamy odrobinę alkoholu). Dla większego wzbogacenia smaku dodałam do niego orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Roladę podałam na półmisku z Ambition i kroiłam nożem z Ambition :)

ciasto:
4 duże jajka
1/2 szklanki cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mielonych włoskich orzechów

Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić, dodać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i orzechy, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12-14 min. Gorące ciasto nakryć ściereczką, zdecydowanym ruchem odwrócić, oderwać papier do pieczenia, delikatnie zawinąć razem ze ściereczką, odstawić do ostudzenia.

do nasączenia:
100 ml przegotowanej zimnej wody

Ostudzone ciasto nasączyć wodą (w wersji dla dorosłych można dodać trochę rumu).

krem:
100 g gorzkiej czekolady
250 ml śmietanki kremówki 30%
50 g grubo mielonych orzechów włoskich
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

do dekoracji:
ok. 20 g grubo mielonych orzechów włoskich
1 łyżka skórki pomarańczowej

Czekoladę rozpuścić nad parą wodną. Ostudzić, przełożyć do miski. Ubijając powoli wlewać śmietankę. Wsypać orzechy i skórkę pomarańczową, krótko zmiksować (masa będzie bardzo gęsta). 3/4 kremu wyłożyć na roladę, rozsmarować, delikatnie zwinąć. Pozostały krem zmiksować dodatkowo z ok. 3-4 łyżkami śmietanki kremówki (dla rozrzedzenia masy), wyłożyć na wierzch zwiniętej rolady, rozsmarować niezbyt równo. Po wierzchu posypać orzechami i skórką pomarańczową. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przepis na udane święta

4 komentarze: