czwartek, 28 lutego 2019

Pączki z batatami

     Bardzo smaczne, żółciutkie mini pączki. Ciasto zrobione jest z dodatkiem gotowanego batata. Świeżo upieczone pączki są sprężyste, miękkie, wilgotne i pięknie wyrośnięte. Nadziałam je powidłami śliwkowymi:)

porcja na ok.32 małe szt.:
150 g przecieru z batata (ok.160 obranego surowego)*
25 g świeżych drożdży + 1 płaska łyżka cukru
1/2 szklanka mleka
60 g cukru
3 duże jajka
400 g mąki pszennej

Batat obrać, pokroić na ok. 0,5 cm plasterki, gotować ok. 18-20 min w nieosolonej wodzie. Ostudzić, zmiksować blenderem. Odważyć 150 g. Wlać mleko, wymieszać.
Drożdże pokruszyć, posypać łyżką cukru, odstawić na ok. 1 minutę, rozetrzeć do uzyskania płynnej konsystencji, wlać do miski z batatem.
Dodać resztę cukru, całe jajka i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką deskę, lekko posypać mąką również po wierzchu ciasta. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawać kółka. Na środek każdego rozłożyć ok. 1/2 łyżeczki powideł lub gęstego dżemu. Zlepić, formować kule. Ułożyć na podsypanej mąką desce. Odstawić do wyrośnięcia. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. wykładać na papierowy ręcznik. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Słyszałam o pączkach z ziemniakami, ale o pączkach z batatami niestety nigdy :D ciekawe, jak smakują :D

    nowy wpis <3

    OdpowiedzUsuń