środa, 20 lutego 2019

Trójsmakowe rogaliki

     Trójsmakowe rogaliki bardzo łatwo zrobić, wystarczy zmienić nadzienie :) W moim wydaniu jedne zrobiłam z wiśniową konfiturą, drugie z mrożonymi porzeczkami, a trzecie z brązowym cukrem i jabłkami.

ciasto:
20 g świeżych drożdży
2 czubate łyżki cukru
250 ml mleka
1 duże jajko
450 g mąki pszennej

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać. Dodać jajko i mąkę pszenną, wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na koło o średnicy ok. 27-29 cm, podzielić na 8 trójkątów.

na wszystko:
1 duże jabłko
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
lub
1,5 szklanki porzeczek
i na każdy trójkącik ok. 1/2 łyżeczki cukru
mak do posypania
lub
lub konfitura wiśniowa lub inny gęsty dżem
wiórki kokosowe

Na powstałe z ciasta trójkąty kłaść przy szerszym brzegu dowolne nadzienie, zawinąć w rulonik, zagiąć na kształt rogalika, posmarować wodą lub roztrzepanym żółtkiem i od razu odstawić posypać po wierzchu wiórkami lub makiem. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 17-18 minut.

1 komentarz: