piątek, 24 maja 2019

Kawoszek

     Bardzo smaczne, delikatne ciasto o smaku kawy. Dodałam ją do ciasta i do nasączenia biszkoptów. Lekka, śmietanowa masa i starta gorzka czekolada na wierzchu sprawia że ciasto smakuje niczym caffe latte ;)

ciasto:
4 duże jajka (białka piana)
1 szklanka cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
100 ml oleju
100 ml mleka
1 zaokrąglona łyżka kawy rozpuszczalnej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody

Białka ubić na sztywną pianę.
Do drugiej miski wsypać cukier, dodać żółtka, ojej, mleko, kawę, proszek do pieczenia, sodę i mąkę, zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Podzielić na 2 części, równomiernie wyłożyć na dwie blaszki o wymiarach 31x22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec po ok. 20 min. Ostudzić.

poncz:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
200 ml gorącej wody

ok. 18 szt. okrągłych biszkoptów (paczka)

masa śmietanowa:
250 g mascarpone
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru

starta czekolada do posypania wierzchu

Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier, miksując wlewać śmietankę. Ubitą masę podzielić na 3 części.

wykonanie:
Spód ciasta posmarować 1/3 częścią masy. Na wierzch układać nasączone w kawowym ponczu biszkopty. Posmarować drugą częścią masy, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch przykryć pozostałą masą, wyrównać nożem, posypać czekoladą. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

2 komentarze:

  1. to ciasto to coś dla mnie koniecznie do upieczenia pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepięknie, takie domowe ciasto imieninowo - imprezowe!

    OdpowiedzUsuń