poniedziałek, 9 września 2019

Wątróbka z dynią

     Rozpoczął się sezon na dynię więc trudno przejść obok niej obojętnie. Tym razem postanowiłam wykorzystać ją w daniu obiadowym. Wątróbka w jesiennym wydaniu z duszoną cebulką i małymi kostkami dyni to proste ale bardzo pyszne i bogate w składniki odżywcze danie. Żeby było jeszcze bardziej kolorowe można dodać na ostatnie 3 minuty czerwoną paprykę :)


300 g wątróbki drobiowej
ok.3-4 łyżki mąki pszennej
300 g oczyszczonej dyni piżmowej (bez skórki i środka)
1 duża cebula
ewentualnie pól czerwonej papryki
natka pietruszki
sól
olej do smażenia

Oczyszczoną dynię pokroić w małą kostkę ok. pół centymetra.
Cebulę pokroić w piórka.
Wątróbkę opłukać, lekko osuszyć, obtoczyć w mące.
Na patelnię wlać olej, wsypać pokrojoną cebulę i pokrojoną dynię, lekko podsmażyć na małym palniku. Pomiędzy nią ułożyć wątróbkę. Smażyć pod przykryciem ok. 3-4 minut. Po tym czasie wątróbkę przekręcić na drugą stronę, smażyć pod przykryciem następne 3-4 minuty. Gotowe danie posolić po wierzchu i posypać posiekaną natką pietruszki.
Jeśli chcemy mieć danie bardziej kolorowe to dodajemy na ostatnie 3 minuty przed końcem duszenia pokrojoną w paski czerwoną paprykę.

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawe połączenie :) Jakoś wątróbki z dynią nigdy w duecie nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń