środa, 20 listopada 2019

Kawowy łaciatek

     Ciasto kawowe, niezwykle miękkie i delikatne z kleksami masy serowej. Z wyglądu podobne do Isaury choć smak zupełnie inny ;) Zamiast klasycznego sernika. Bardzo polecam!
ciasto:
2 zaokrąglone łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wrzącej wody
150 g cukru
50 ml oleju
100 ml śmietanki kremówki 30%
 2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej

Kawę zalać łyżką wrzątku, wymieszać. dodać cukier, olej, śmietankę, żółka, proszek do pieczenia i mąkę, zmiksować na jednolite ciasto. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy o wymiarach 21x26 cm lub do tortownicy o średnicy 26 cm, wyrównać.

masa serowa:
200 g mielonego białego sera
1 żółtko
2 zaokrąglone łyżki cukru
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego

Ser zmiksować blenderem. Dodać cukier waniliowy, żółtko, cukier, cukier waniliowy oraz miękkie masło, krótko zmiksować. Powstałą masę serową wyłożyć gęstymi kleksami na wierzchu ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40-45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz