czwartek, 14 listopada 2019

Sernik toffiowo-czekoladowy

     Puszysty pieczony sernik z delikatną pianką w dwóch smakach - karmelowym i czekoladowym. Moją inspiracją były znane cukierki toffiowo-czekoladowe widoczne jako dekoracja. Nie dodawałam jedynie orzechów ale można je dodać do masy czekoladowej. Zakochacie się w nim od pierwszego kęsa, ja robiłam go już dwa razy :)
ciasto:
70 g mąki pszennej
1 czubata łyżka kakao
2 płaskie łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
50 g masła

Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Dodać żółtko i masło, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18 min.

masa serowa:
500 g mielonego białego sera
1/2 szkl. cukru
3 duże jajka (białka piana)
1 białko ze spodu ciasta
1/4 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
budyń waniliowy bez cukru
2 łyżki soku z cytryny

Z białek (1 z ciasta i 3 z masy serowej) ubić sztywną pianę.
Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, żółtka, olej, budyń w proszku i sok z cytryny, zmiksować. Dolać mleko, jeszcze raz krótko zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód ciasta, wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zaraz przykręcić do 170C. Piec 1 godz. Całkowicie ostudzić.

karmelowa pianka:
2/3 puszki kajmaku
250 ml śmietanki kremówki 30%
125 g mascarpone (pół opakowania)
3 płaskie łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody

Do miski wyłożyć mascarpone, powoli, cały czas miksując, dolewać śmietankę. Gdy masa zgęstnieje, dodać kajmak, jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników.
Żelatynę wsypać do metalowego kubka, zalać wodą, odstawić an ok. 3 minuty do napęcznienia. Wstawić na mały palnik, lekko podgrzać aż do jej rozpuszczenia (nie dopuścić do zagotowania!).
Ostudzoną wlać do masy kajmakowej, cały czas przy tym miksując.
Gotową masę wylać na ostudzony sernik, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

czekoladowa pianka:
50 g gorzkiej czekolady
250 ml śmietanki kremówki 30%
125 g mascarpone (pół opakowania)
2 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody

Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, ostudzić.
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać cukier, powoli, cały czas miksując, dolewać śmietankę. Gdy masa zgęstnieje, dodać czekoladę, jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników.
Żelatynę wsypać do metalowego kubka, zalać wodą, odstawić an ok. 3 minuty do napęcznienia. Wstawić na mały palnik, lekko podgrzać aż do jej rozpuszczenia (nie dopuścić do zagotowania!).
Ostudzoną wlać do masy czekoladowej, cały czas przy tym miksując.
Gotową masę wylać na ostudzony sernik, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

opakowanie cukierków toffiowo-czekoladowych do dekoracji na wierzch
1/3 puszki kajmaku do posmarowania boków sernika

Wierzch sernika ozdobić cukierkami toffiowo-czekoladowymi.
Po zastygnięciu sernik przełożyć na paterę, boki posmarować pozostałym kajmakiem.



2 komentarze:

  1. Cudowny sernik ! Muszę kiedyś taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Woow 👍 Uwielbiam serniki😊 Ten pięknie się prezentuje.. Zapisuję do zrobienia 😉

    OdpowiedzUsuń