wtorek, 17 grudnia 2019

Śledzie cytrusowe

     Uwielbiam gdy przed Świętami pachnie dom cytrusami (nawet niechcący powstał rym) ;) Rewelacyjne śledzie o cytrusowym smaku i aromacie dzięki marynowaniu ich razem ze skórką pomarańczową i cytrynową ze świeżych owoców. Na pewno je polubicie :)
3 płaty śledzia
zalewa:
200 ml wody
50 ml octu
3 zaokrąglone łyżki cukru
skórka z połowy pomarańczy
skórka z połowy cytryny

Pomarańczę i cytrynę dobrze umyć, sparzyć wrzącą wodą. Skórkę całkowicie oczyścić z białej części (albedo), pokroić w nieduże, wąskie paseczki.
Do garnka wlać wodę, dodać ocet i cukier oraz pokrojone skórki z pomarańczy i cytryny. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 minut. Całkowicie ostudzić.
Śledzie pokroić na kawałki, włożyć do słoika, zalać zalewą, odstawić do lodówki na co najmniej noc, a najlepiej na całą dobę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz