piątek, 24 stycznia 2020

Ananasowiec

     Biszkoptowe ciasto z maślano-budyniowym kremem z dużym dodatkiem ananasa. Wierzch posypałam prażonymi wiórkami kokosowymi.

biszkopt:
4 duże jajka
1/2 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
3/4 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki soku z ananasa do nasączenia biszkoptu

Jajka wybić do miski, dodać cukier i proszek do pieczenia, miksować ok. 6-8 minut do uzyskania gęstej masy. Wlać olej, wsypać mąkę, delikatnie wymieszać. wylać do prostokątnej blaszki o wymiarach 21x31 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 min. Ostudzić. Wierzch lekko nakłuć wykałaczką, nasączyć sokiem z ananasa.

masa ananasowa:
1 puszka ananasa
1 budyń
2 czubate łyżki cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
200 g masła

Ananas pokroić na małe kawałki, dobrze osączyć.
Do garnka wlać 1 szklankę mleka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. W pozostałym mleku wymieszać budyń, wlać do wrzątku, gotować ok. 1 minuty do zgęstnienia. Walać do miski, przykryć folią tak by dotykała wierzchu budyniu, odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Do miski wyłożyć masło, miksować powoli dodając budyń aż do całkowitego zużycia. Wsypać pokrojony ananas, wymieszać.
 Masę wyłożyć na nasączony biszkopt, wyrównać. Wierzch posypać prażonym kokosem.

prażony kokos:
1 płaska łyżka masła
50 g wiórek kokosowych
1 zaokrąglona łyżka cukru

Na patelni rozpuścić masło, wsypać wiórki kokosowe i cukier. Podgrzewając mieszać aż do uzyskania złotego koloru. Przesypać na talerzyk do ostudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz