wtorek, 21 stycznia 2020

Mini pączki z ricottą

     Jedne z najlepszych pączków. Ich smak podobny jest do gniazdek hiszpańskich. Delikatne, miękkie i wilgotne ciasto które zachwyci każdego. Ich przygotowanie jest banalnie proste, można zrobić je tylko przy pomocy łyżki lub trzepaczki. Do koniecznego powtórzenia :)
250 g ricotty
2 duże jajka
1 łyżeczka wódki lub rumu
1 czubata łyżka cukru
1 płaska łyżeczka sody
1 szklanka mąki
olej do smażenia
cukier puder do posypania po wierzchu

Do miski wyłożyć ricottę, dodać jajka, wódkę, dobrze wymieszać. Wsypać cukier, sodę i mąkę, jeszcze raz wymieszać.
Na niedużej patelni rozgrzać olej na ok. 2-3 cm głębokości. Dobrze rozgrzać, nabierać ok. 3/4 łyżeczki, zsuwać drugą łyżeczką prosto na patelnię. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Wyjmować na papierowy ręcznik do odsączenia. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz