sobota, 18 stycznia 2020

Tatarskie ciasto

     Drożdżowe ciasto przekładane do pieczenia 3 różnymi "masami" Świetne połaczenie smaków które na pewno wam posmakuje tak jak mi :) Przepis trochę zmieniony stąd


25 g świeżych drożdży
70 g cukru
100 ml mleka
70 g cukru
340 g mąki pszennej
50 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
cukier puder do posypania

Do miski pokruszyć drożdże, posypać 2 łyżkami cukru, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, rozpuszczone masło, wsypać resztę cukru, mąkę i sól. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Podzielić na 4 równe części, każdą z nich cienko rozwałkować na koła o średnicy 23 cm.

1 duża cytryna
3 łyżki cukru
150 g powideł śliwkowych
100 g miękkich suszonych moreli
3-4 łyżki wody

Cytrynę dobrze umyć. Do garnka wlać wodę tak by przykrywała cytrynę, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 15 minut, odlać wodę, zalać drugą, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, ostudzić. Cytrynę pokroić nad miską na nieduże części (uważać by wyjąć wszystkie pestki), zmiksować z cukrem przy pomocy blendera. Przełożyć do miski.
Morele pokroić w na mniejsze części, przełożyć do pojemnika do blendera, zalać wodą, zmiksować.

wykonanie:
Do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć jeden blat ciasta, posmarować powidłami śliwkowymi, przykryć drugim blatem ciasta, posmarować masą cytrynową, przykryć trzecim blatem ciasta, posmarować masą z moreli, przykryć ostatnim blatem ciasta. Odstawić na ok. 20 min. do lekkiego wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45-50 minut.
Po upieczeniu wierzch lekko posypać cukrem pudrem.

2 komentarze: