czwartek, 9 stycznia 2020

Kruche rogaliki z cytrynowym nadzieniem

     Bardzo kruche rogaliki o intensywnym cytrynowym smaku. Nadzienie (przepyszne) zrobione jest z ugotowanych cytryn i rozdrobnionych blenderem (w całości, razem ze skórką).

ok. 48 małych rogalików:

cytrynowe nadzienie:
2 cytryny
1/2 szklanki cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka mąki pszennej

Cytryny dobrze umyć, sparzyć wrzątkiem. Włożyć do niedużego garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 15 minut, odlać wodę, zalać drugą, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, ostudzić. Cytrynę pokroić nad miską na nieduże części (uważać by wyjąć wszystkie pestki), zmiksować z cukrem przy pomocy  blendera. Dodać obie mąki, jeszcze raz zmiksować.

ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła
2 żółtka
2 czubate łyżki c pudru
2 łyżki jogurtu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło,żółtka, cukier, jogurt i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
Ciasto podzielić na 4 (jeszcze 2 dodatkowe koła powstaną ze ścinków). Każdy kawałek rozwałkować i wykrawać koło przy pomocy przyłożonego talerzyka o średnicy 15-16 cm, posmarować całość 2 łyżkami dżemu. Podzielić na 8 trójkątów, zawijać rogaliki.
Układać na blaszce do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut.

2 komentarze:

  1. lubię cytrynowe smaki, rogaliki wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kwaśny smak cytryny w słodkiej odsłonie, super!

    OdpowiedzUsuń