Bardzo smaczna, wilgotna, puszysta babka, choć ciasto jest dość ciężkie.W smaku mocno kakaowa o smaku brownie. Nie potrzebna jest jej już polewa. Świetnie smakuje do kubka mleka :)
3 duże jajka
250 g cukru
100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej
150 ml gorącej wody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
100 ml oleju
200 ml jogurtu
2 płaskie łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
sól
250 g mąki pszennej
25 g kakao
Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier, ubić na jasną, puszystą i gęstą masę. Wlać rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę oraz kawę rozpuszczoną w gorącej wodzie i lekko ostudzoną, krótko zmiksować.
Dodać olej, jogurt, sodę, proszek do pieczenia, wsypać sól, mąkę i kakao. zmiksować na jednolite ciasto. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach x11 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45- 50 minut do suchego patyczka. Wyjąć z formy na kratkę, ostudzić.
wygląda rzeczywiście na bardzo wilgotne, jestem na tak:)
OdpowiedzUsuń