poniedziałek, 3 lutego 2020

Racuszki z tartymi jabłkami

     Racuszki z ciastem w którym jest dodane starte jabłko. Lekkie i wilgotne. W środek dodatkowo wciśnięty jest kawałek jabłka. Najlepsze jeszcze ciepłe, choć i na zimno też są smaczne :) Schodzą błyskawicznie z talerza ;)

250 ml kefiru
1 duże jajko
2 czubate łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej
3 jabłka
olej do smażenia

Do miski wlać kefir, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko razem wymieszać łyżką lub krótko zmiksować.
Jedno jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta, jeszcze raz wymieszać łyżką.
Pozostałe 2 jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a każdą z nich podzielić jeszcze na 3 plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, kłaść po jednej łyżce ciasta formując na owalny kształt. Zaraz wcisnąć w środek kawałek jabłka.
Smażyć z obu stron na niewielkim palniku.

1 komentarz:

  1. u mnie też najczęściej z tartymi, lepiej dzieciom idą:)

    OdpowiedzUsuń