czwartek, 6 lutego 2020

Szwedzkie ciasto migdałowe

     Szwedzkie ciasto z migdałami. Niezwykłe w nim jest to w jaki sposób przygotowuje się tu "bezę" - z roztrzepanych niedbale i bardzo krótko białek z cukrem. Dość słodkie (można nieznacznie zmniejszyć ilość cukru), pulchne, delikatne i wilgotne. Doskonałe do kawy :)
Przepis nieznacznie zmieniony stąd
beza:
110 g cukru
3 białka
50-70 g płatków migdałowych

Do miski wbić białka, dodać cukier, wymieszać łyżką lub widelcem (cukier się nie rozpuści się).Wsypać płatki migdałowe, wymieszać.

ciasto:
140 g cukru
2 duże jajka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
130 g mąki pszennej
110 g miękkiego masła
ew. kilka kropel zapachu migdałowego

Do miski wsypać cukier, dodać jajka, sól, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę i masło, ewentualnie jeszcze zapach migdałowy. Zmiksować na jednolite ciasto. wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać, dobrze dociągnąć ciasto do brzegów.
Na wierzch wylać białka z płatkami migdałowymi, wyrównać (najlepiej dłonią).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz